Wijn spijs combinatie

Wijn spijs combinaties welke u enig inzicht geven wat de mogelijkheden zijn met welke wijnen bij welke gerechten passen.
Uiteraard geldt dat u zelf bepaald wat lekker is bij welk gerecht.
Ieder zijn eigen smaak, dus drink wat u lekker vind!
De gerechten staan op alfabetische volgorde.

Aardbeien:
Zonder suiker: fijne rode zoals bijv. Médoc
Met suiker en room: edelzoete wijn als Sauternes, Beerenauslese of Coteaux du Layon.

Aïoli:
Strakdroge witte als Soave of rosé uit de Provence

Amandelen:
Droge sherry van het type Fino of Manzanilla, droge Madeira

Anchovis:
Manzanilla sherry, Muscadet, Spaanse rosé

Antipasti:
Rosé, rode Dolcetto of eenvoudige Sangiovese, witte Vernacchia of Verdicchio

Aperitief:
Droog: Fino of Manzanilla sherry, Champagne, Crémant, Sekt

Zoet: White Port, Muscat, Rivesaltes, Banyuls

Appeltaart:
Auslese, Beerenauslese

Artisjokken:
Moderne Griekse witte, strakke Sauvignon Blanc, jonge witte Rioja

Asperges:
Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, lichte Chardonnay, Riesling Kabinett

Aubergine, gevulde:
Côtes du Roussillon (Villages), Bandol

Avocado:
Sauvignon Blanc, strakke jonge Chardonnay

Barbecue:
Fruitige rode als bijv. (Cabernet-)Shiraz, Languedoc, La Mancha of rosé

Biefstuk:
Tanninerijke rode zoals Cabernet Sauvignon, Sangiovese uit Toscane, Arentijnse Malbec, Cileense Carmenere, Syrah Shiraz

Boeuf bourguignon:
Stevige rode Bourgogne

Bonenschotel:
Stevige rode als Australische Shiraz of krachtige Languedoc

Bouillabaisse:
Stevige rosé of kruidige witte uit de Provence of Spaanse rosado

Bresaola:
Valpolicella of jonge Chianti

Ceasar Salad:
Californische Chardonnay

Carpaccio:
Fruitige rode als Dolcetto of jonge Toscaanse Sangiovese

Cassoulet:
Stevige rode uit de Franse Sud-Ouest als Madiran of Cahors

Charcuterie:
Jonge, fruitige rode als Beaujolais, rode Loire, Rhône, soepele Cabernet Sauvignon

Chili con carne:
Stevige rode als Zinfandel of Shiraz

Chinees:
Aromatische witte (met eventueel wat restzoet) zoals Riesling en Gewürztraminer, Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, niet te zware Pinot Noir

Chocolade:
Zoet: versterkte wijnen als Tawny Port, Banyuls, Malaga, PX sherry

Droog (enkel bij pure chocolade): Zinfandel

Chorizo:
Tegelijk kruidig en fruitig rode als Navarra of Pinotage

Coq au Vin:
Goede Pinot Noir

Couscous:
Droge rosé, kruidige Shiraz, Marokkaanse of Libanese rode

Crème brulée:
Rijke, zoete wijn als Sauternes, Beerenauslese, versterkte Muscat

Crèpes:
Zoete mousserende wijn als Asti

Crudités:
Fris droog wit als Pinot Blanc, Pinot Grigio, Muscat d'Alsace

Currie:
Wit: Chardonnay, droge Muscat, Gewürztraminer

Rood: Shiraz, Rioja

Dim sum:
Fris droog wit als Chileense Sauvignon of Mosel Kabinett

Duif:
Volle, rijpe rode wijn als Bourgogne (Côte de Nuits), Noord-Rhône, Toscaanse Sangiovese (Chianti, Brunello)

Eend:
Algemeen: rijke rode wijn zoals bijv. Pomerol, Saint-Emilion, krachtige Bourgondische of Californische Pinot Noir, Shiraz

Met sinaasappel: rijke, niet helemaal droge of enigszins zoete witte als Australische Chardonnay of Duitse Spätlese

Eieren:
Roerei met zalm: Champagne of vergelijkbare mousserende wijn

Fazant:
Mooie rijpe rode Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion

Foie gras:
Edelzoete wijnen als Vendanges Tardives uit Alsace, Coteaux du Layon, Duitse Auslese, Sauternes, Tokaji, Tawny Port

Forel:
Riesling uit Duitsland, Oostenrijk of Alsace, witte Graves, Chablis

Fruits de mer:
Witte Bordeaux of Bergerac, Muscadet, Pinot Blanc, Soave, Verdicchio, Albariño (Rías Baixas), Vinho Verde

Fruitsalade:
Versterkte Muscat (Rivesaltes, Samos), Moscato d'Asti, zoete Scheurebe

Gans:
Wit: Riesling Spatlese uit Pfalz of Rheingau

Rood: rijpe wijnen als Syrah/Shiraz, Bourgogne of Pomerol

Gazpacho:
Fino of Manzanilla sherry, jonge Sauvignon

Gehakt:
Rhône, Minervois, Chianti

Goulash:
Stevige fruitige rode uit de Languedoc, jonge Spaanse wijnen op basis van tempranillo, Zinfandel

Haas:
Stevige rode Bourgogne uit de Cote de Nuits, Barbaresco, Ribera del Duero

Ham:
Iberico: Fino of Amontillado sherry

Prosciutto: licht fruitig rood als Barbera, Valpolicella, Beaujolais of lichte droge witte als Pinot Grigio

Haring:
Frisse witte als Muscadet of Manzanilla sherry

Hummus:
Frisdroge Griekse witte wijn

Kalfslever:
Vrij stevige fruitige rode zoals Cru du Beaujolais, Rioja, Salice Salentino

Kalfsvlees:
Wit: volle Bourgogne, Chardonnay, Pinot Gris uit Alsace of Grauburgunder uit Duitsland,

Rood: rijpe Bourgogne of Bordeaux

Kalfszwezerik:
Witte Bourgogne, complexe Chardonnay, rijpe Rheingau Riesling, Vintage Champagne

Kalkoen:
Grote keuze aan zowel rood als wit, op z'n Amerikaans met Zinfandel

Kip:
Alleskunner in wit en rood!

Konijn:
Elegant rood zoals bijv. Bourgueil en Chinon of Crus uit de Beaujolais

Krab:
Complexe witte Bourgogne of Chardonnay, Viognier, halfdroge Riesling, Vintage champagne

Kreeft:
Grote witte Bourgogne (Meursault, Puligny, Corton-Charlemagne) of Chardonnay

Kwartel:
Middelintense Pinot Noir, rijpe Rioja, Toscane (Chianti, Carmignano)

Lam:
Goede rijpe rode Bordeaux (Médoc en Graves), Cabernet en Bordeauxblends, Rioja

Langoestine:
Albariño, niet te volle Chardonnay, Fino sherry

Lasagne:
Rosso di Montepulciano, Sangiovese di Romagna, Zuid-Italiaanse Primitivo

Makreel:
frisse witte wijn als Muscadet of Vinho Verde

Mexicaans:
Stevige rode als Zinfandel

Mixed grill:
Jonge rode Merlot, Cabernet of Beaujolais

Mosselen:
Lichte, droge witte zoals Muscadet, Entre-deux-Mers, Bergerac, Soave, Verdicchio

Moussaka:
Ferme rode als Nemea, Rioja, Toscane, Languedoc (Faugères, Saint-Chinian etc.)

Noedels, Japanse:
Fino sherry of halfdroge Riesling

Noten:
Versterkte zoete wijn als Madeira, Oloroso sherry, Tawny port

Olijven:
Aperitief: Fino of Manzanilla sherry

Verwerkt: kruidige rode uit bijv. Rhône of Provence

Oesters:
Champagne (Blanc de Blancs), Chablis, Muscadet, witte Bordeaux

Ossenstaart:
Krachtige rode wijnen als Brunello, Ribera del Duero, Châteauneuf-du-Pape, Shiraz

Osso buco:
Tannine-arme rode als Dolcetto of wijnen op basis van Pinot Noir

Paddestoelen:
Rijpe rode Bourgogne, Rioja, Bordeauxblend

Paella:
Stevige Spaanse of Zuid-Franse rosé

Paling, gerookte:
Fino sherry

Paprika, gevulde:
Pittig-fruitige rode wijnen als Zinfandel, Rioja

Parelhoen:
Wit: rijpe Chardonnay, Bourgogne

Rood: elegante Pinot Noir, Oregon, Côte de Beaune

Pasta:
Roomsaus: Pinot Grigio, Pinot Bianco, lichte Chardonnay, Italiaanse Sauvignon

Vleessaus: Dolcetto, Chianti, Montepulciano d'Abruzzo, Rosso Piceno

Paté:
Fruitig rood als Beaujolais of halfdroge witte Duitse wijn

Patrijs:
Rijpe Hermitage, Côte-Rôtie, Barbaresco, grote rode Bourgogne

Pizza:
Fruitige rode als Barbera, Sangiovese, Merlot

Quiche:
Droge witte uit Alsace, Pfalz, Bergerac, Chardonnay

Ratatouille:
Rosé of stevig Zuid-Frans rood (Côtes du Roussillon, Fitou), Zinfandel

Ree:
Stevige, rijke rode wijnen met mourvèdre (Bandol, Minervois), Rhoneblends, Syrah en Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld

Roerbakgebakken groenten met vis, kip of varkensvlees:
Frisse witte als Sauvignon, rosé

Salades:
Sauvignon, Riesling, Pinot Grigio, rosé

Sardines:
Frisse witte als Vinho Verde, Soave, Muscadet

Sint Jacobsschelpen:
Witte Bourgogne, champagne

Slakken:
Frisse witte zoals Aligote of Chablis, rosé of rode Côtes du Roussillon

Soufflé:
Kaas: rood in Bordeauxstijl, Pinot Noir

Vis: wit in Bordeauxstijl (Graves), Chardonnay

Zoet: Auslese, Noble Late Harvest

Stoofschotels:
Rundvlees: stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-)Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits

Lam: Rhône (Gigondas, Vacqueyras), stevige Languedoc, Naoussa, Nemea,

Wild: Barbaresco, Barolo, Noord-Rhone, stevige rode Bourgogne

Struisvogel:
Stevige rode als Shiraz of Cabernet uit Zuid-Afrika of Australië

Sushi:
Droge witte wijn uit de Elzas of Duitsland, Champagne

Tapas:
Droge sherry van het type Fino of Manzanilla, rose

Tarbot:
Gerijpte witte Bourgogne (Chablis, Cote de Beaune) of top Chardonnay

Tempura:
Frisse witte als Sancerre, Sauvignon, Riesling

Thais:
Strakke Sauvignon Blanc

Tong (orgaan):
Stevige rosé (Tavel, Lirac) of fruitige rode zoals Saumur-Champigny, Crus du Beaujolais

Tong (vis):
Witte Bourgogne (Puligny, Chassagne, Meursault etc.), grote Chardonnay, witte Graves, Gavi

Tonijn:
Fruitige rode als Merlot of Pinot Noir

Uientaart:
Alsace, Sauvignon

Varkensgebraad:
Wit: stevige Chardonnay, Pinot Gris, Riesling

Rood: redelijk volle wijnen als bijv. Rioja, Merlot, Pinot Noir, Douro

Wild:
Pinot Noir (Bourgogne), Syrah, Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion, Italiaans rood als Brunello of Barolo

Wild zwijn:
Wit: rijpe halfdroge Rheingau

Rood: Bourgogne (Cote de Beaune), Pinot Noir, Toscaanse Cabernet (Bolgheri) of Sangiovese (Brunello), Pomerol

Zalm:
Wit: vrij vol wit als Chardonnay, Bourgogne, champagne, Alsace

Rood: Loirewijnen als Bourgueil en Sancerre, Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld

Gerookt: Alsace, Chardonnay (met licht hout), Blanc de Blancs champagne

Zuurkool:
Riesling of Pinot Blanc uit Duitsland, Oostenrijk of Elzas

Zwaardvis:
Stevige Chardonnay of Semillon uit de Nieuwe Wereld, witte Rhône
Klantenservice
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
betaalmogelijkheden
PayPal
Filter